donderdag 26 september 2013

Bizar!

Op de een of andere manier bekruipt mij het gevoel dat ze het in 'de postwereld'niet zo nauw nemen met het containerbegrip 'communicatie'. Wat schetste vanochtend mijn verbazing? Marcoen heeft een postbusje in Breda op redelijke afstand van het schoolgebouw. Iedere week ga ik trouw minimaal 1 keer langs genoemde postbus om diverse poststukken mee naar school te nemen. Nietsvermoedend kwam ik aan bij het postkantoortje, gelegen op een industrieterrein, en zag een leeg kantoor voor mijn neus. Ik wreef verbaasd de ochtendsoep nog eens uit mijn ogen en constateerde dat er niets, maar dan ook echt NIETS meer aanwezig was. (los van een verdwaalde bezem liggend op de grond) Een lege donkere ruimte staarde mij grauw aan... Op de ruiten stond inmiddels de naam te prijken van het bedrijf wat binnenkort hier te bewonderen valt. Hoe kan het dat je 4 dagen geleden nog bij hetzelfde adres bent en nu ineens is verdwenen???? Verward reed ik naar school en dacht al na over een mogelijke oplossing. (Je blijft tenslotte een man) Collega Jolanda van de administratie was ook lichtelijk van slag, zij miste haar post ineens, en besloot gelijk te gaan bellen. Euh, ja, naar wie eigenlijk? Er was niets doorgegeven immers. Na wat speurwerk kreeg ze eindelijk het desbetreffende postbedrijf aan de lijn. "Tsja", klonk het van de andere kant. "We zijn per direct (afgelopen maandag dus) vertrokken en hebben niemand ingelicht. Ons nieuwe adres vindt u aan de andere kant van Breda nu. Daar kunt u voortaan uw post ophalen!" In al die jaren heb ik zoiets nog niet meegemaakt. Een bedrijf besluit per direct te verhuizen, geeft niets door aan iemand en geeft schoorvoetend toe dat er inderdaad al heel wat boze belletjes zijn geweest... Geen enkel mailtje of briefje naar de eigen klanten. (Ik snap ook wel dat je hiervoor een postbusje nodig hebt, waarbij het wel handig is als je dit ook weet te vinden...) Wat leer ik hier nu van? Communicatie is een wezenlijk onderdeel van je bedrijfsvoering. Geef veranderingen duidelijk en op tijd door in je eigen netwerk van klanten/betrokkenen. Wees niet bang om ook minder goede berichten (lees slechtnieuwsgesprekken) tijdig te communiceren en verschuil je vooral niet achter zaken waarvan je eigenlijk weet dat ze er niet toe doen! kortom, voor mij als schoolleider kan ik na dit gebeuren van vanochtend in ieder geval concluderen dat het wat betreft de communicatie op Marcoen altijd beter kan, maar wel in de wetenschap dat dit soort bizarre ervaringen niet zullen gebeuren... (Durf ik zelfs om te wedden!:)

dinsdag 24 september 2013

Persoonlijk leiderschap & netwerken

Een intensief dagje vandaag beleefd bij de MLE opleiding! De ochtend stond in het teken van Persoonlijk Leiderschap en studiebegeleiding, overgoten met een sausje van blogs en leeragenda's. Studiebegeleider Michiel zorgde voor wat meer duidelijkheid. Na het creëren van een eigen metafoor van de eigen schoolorganisatie en een vermakelijk filmpje van Weggeman was het tijd voor de flowlunch hogerop in het Fontysgebouw. Een fraai gedekte tafel was het resultaat en de persoonlijke verhalen over het zelf meegebrachte lunchgerecht gaf veel diepgang, verwondering en herkenning. Mooi om te zien dat er zoveel flow in persoonlijke ervaringen zit! Het delen van persoonlijke verhalen smaakt zeker naar meer. Hierna was het tijd voor de korte presentaties van de leeragenda's van elke student. Ook dit leverde een scala aan mooie invalshoeken en inzichten op. Tenslotte werd er kort door Henderijn stilgestaan bij netwerken in Onderwijland. De kracht van het netwerken kan mij als schoolleider nog veel meer opleveren. Ook in onze studiegroep is netwerken een krachtig instrument om gebruik van te maken. Kortom, veel kennis opgedaan en genoeg inspiratie gevonden om weer te gaan werken aan mijn eigen ontwikkeling als schoolleider. Een mooie studiedag! Benieuwd naar de kennismaking met studiebegeleider Bert volgende week! De komende tijd maar eens kijken hoe ik mijn leeragenda verder vorm ga geven na alles wat ik vandaag heb geconsumeerd! :) En.... Eens gaan stoeien met mijn dropbox om mijn leeragenda en aanverwante documenten een permanente plek te geven binnen mijn blogleeromgeving!

dinsdag 17 september 2013

Flow!

In volledige trance kijk ik op als mijn dochters van school thuiskomen. Allerlei theorieën over Flow, leiderschapsstijlen en mijn lieve eigen leeragenda dwarrelen door mijn hoofd. Ik moet even schakelen nu en besef ineens dat ik weer met 2 voeten op de aarde land. Is dit dus wat ze met flow bedoelen? Ik richt mijn volle aandacht op mijn dochters en aanhoor hun wel en wee verhalen over school. Mooi vak hoor als je leraar bent! Elke dag de kinderen laten groeien is iets waardevols! Mijn zelfstudiedag thuis is nuttig gebruikt, al zeg ik het zelf. Veel artikelen en vakliteratuur bestudeerd en her en der toegepast in mijn leeragenda. Zou ik nu op de goede weg zijn? Het antwoord moet ik schuldig nog blijven. Mijn eerste voorstel om op de zelfstudiedag 's ochtends thuis te studeren en s'middags naar school 0m te werken, heb ik snel laten varen. Echt zo'n halfbakken oplossing waarbij ik als schoolleider het gevoel geef dat ik de organisatie niet in de steek laat. Het zoeken naar compromissen is mij niet vreemd. Mijn vorige ervaringen met de thuiszelfstudiedag (Magistrumopleiding voor schoolleiders)hebben destijds goed uitgepakt. Op school studeren is gedoemd om te mislukken. Zoveel dynamiek, daar kun je je niet volledig aan onttrekken. Nee, ik moet nu voor mijzelf kiezen en besluit om de hele dag voortaan als thuisstudiedag te bestempelen. Bovendien, ik leer net van Weggeman dat mijn collega's zelfsturende professionals zijn die heel goed weten wat ze doen. Ook als ik er een keer niet ben. De Flowartikelen geven mij wederom helemaal gelijk! Zit je eenmaal in een flow dan moet je deze zeker niet laten verstoren! Van een flowstudie in de ochtend naar een onderdompeling van de rauwe werkelijkheid op school in de middag. Een groter contrast is niet denkbaar! (Nou ja, ik overdrijf een ietsie pietsie) Morgen liggen er weer nieuwe uitdagingen op school voor mij te wachten. Heb er weer zin in! Wel een mooie afwisseling zo, studeren en werken tegelijk. Krijg je energie van. Oh ja, nog een flowlunch bedenken.... Even googlen maar om inspiratie op te doen. Beter goed gejat dan slecht verzonnen, toch? Schoolleider, Wat blijft het toch een mooi vak om uit te oefenen! :)

Ranking de stars! (lees scholen)

De media kunnen een waardevolle bijdrage leveren aan de boodschap die je als schoolleider wilt verkondigen. Kijk maar naar medestudent Teun Dekker. Inmiddels via zijn blog een regionale bekendheid geworden. De social media en de kranten stonden bol van de heftige reacties op het bekendmaken van de rankinglijstjes van RTL! Teun heeft een duidelijk statement gemaakt en daar ben ik het helemaal mee eens! Je moet geen appels met peren vergelijken. Een cijfer niet verabsoluteren, zonder de context en de ontwikkeling van een school in acht te nemen, tot een blijkbaar vaststaand gegeven waar je als school keihard op af wordt gerekend. Kwaliteit valt niet in één cijfer te vatten, laat staan te gebruiken om een oordeel te vellen! Begrijp mij goed, ik heb niets tegen transparantie, ben er zelfs een voorstander van, maar gebruik alsjeblieft veel meer dan de 'op waarheid' berustende metingen van het CITO! Het ranken van scholen lijkt een competatief gegeven om elkaar scherp te houden in deze niets ontziende battle. Krijgen we straks zeker ook de nodige RTL schoolentertaiment op de buis? 'The school of Holland' waarbij vakexperts als jurylid kunnen omdraaien als ze iets betoverends horen bij het voorlezen van een missie of visie! Trouwens, wel grappig dat de best scorende Cito-school zelf geen Citotoetsen afneemt! RTL heeft snel de uitslag veranderd. Euh.... Kan ik hier iets van leren misschien? Ja zeker, verifeer eerst goed alle input! Dank je wel RTL, dit kan ik weer gebruiken in mijn MLE leeragenda. Een prachtig voorbeeld uit de praktijk! :)

vrijdag 13 september 2013

Hippe shirts!

Hippe shirts op basisschool Marcoen door Martine Huijbregts martine.huijbregts@bndestem.nl BN de Stem vrijdag 13 september 2013: Dorst – Een zee van wit danst over het schoolplein van basisschool Marcoen. Alle kinderen, van de voorschool tot en met groep 8, dragen zo’n felbegeerd shirt met het regenboogkleurige logo van hun school. Die hebben ze immers zelf bij elkaar verdiend. In juni hielden de kinderen een sponsorloop om geld op te halen voor de shirts, die straks bij alle schoolactiviteiten zullen worden gebruikt. Bij die sponsorloop werd een bedrag van 3.458,80 euro opgehaald. „Daarvan hebben we 325 shirts kunnen kopen”, aldus schoolmanager Jolanda Renders. „Voor zowel de kinderen als de leraren en begeleiders.” Gisteren werden de shirts dan eindelijk gepresenteerd aan de kinderen. Rond kwart over negen stroomt het schoolplein vol. Directeur Roger Hoogland houdt een praatje en geeft het stokje dan aan de oudste en een van de jongsteleerlingen van de school: Merel Gray en Yara Keijzers. Zij mogen allebei knallen met een confettikanon. En dan barst het feest los. Onder leiding van Susan van Oosterhout in Beweging dansen de kinderen het hele schoolplein rond. Ook ouders en leraren swingen mee. Allemaal in zo’n hip nieuw shirt. Na het dansen wordt het schoollied nog gezongen, en dan is het tijd om weer aan het werk te gaan. Renders wijst op het kaarsje op haar bureau. „Het heeft geholpen, het is droog gebleven.” Dat duurt niet lang. Zodra het schoolplein leeg is, vallen de eerste druppels alweer.

dinsdag 10 september 2013

Reizen met de trein

Met collega Sebastiaan (Spitje voor de MLE groep) voor dag en dauw met de trein naar Eindhoven getuft. Als je denkt dat je de enige bent op dit vroege tijdstip, word je snel wakker! Een stroom van forenzen bij de stations in Rijen, Tilburg en Eindhoven. Wat een drukte in de ochtend zeg! Een keur aan mensen in allerlei soorten en maten passeert de revue. Met mijn reismaatje ondertussen pratend over, je raadt het al, onderwijs en onze verwachtingen van een nieuwe studiedag MLE. Onze reis verloopt voorspoedig, hoewel Sebastiaan als ervaren treinreiziger, mij waarschuwt voor het feit dat er altijd wel iets fout loopt als hij op doorreis is richting onbestemde oorden. Gelaten haal ik mijn schouders op en onderga deze waarschuwing als een echte kerel. Moet ik dit echt geloven of doe ik er goed aan om dit te verifiëren? Ik ben er nog niet aan uit en dwaal af met mijn gedachten. In Eindhoven stappen er honderden passagiers uit en in een grote colonne marcheren we richting de campus. Je hoeft overduidelijk niet de weg te vragen. Met behulp van de digitale telefoon van Sebastiaan bepalen we gezamenlijk de kortste route naar onze eindbestemming: het Fontysgebouw van de PABO. En jawel, ruim op tijd arriveren we in het leslokaal. Missie geslaagd al! Nadat we onze digitale vaardigheden hebben kunnen tentoonstellen aan meneer Jan, werken alle meegebrachte laptops, i pods, i pads en smartphones (behalve die van Mike, type prehistorie) op het digitale draadloze netwerk van Fontys. We zijn allemaal geslaagd! Hierna hebben we een boeiende workshop gehad van Linda van de Bergh (of was het Keuvelaar?) over 'feedback geven en krijgen' middels o.a. Het artikel van Hattie & Temperley (spel ik dit goed?) en haar eigen onderzoek hierbij. Genoeg stof tot nadenken in ieder geval! Dit geldt ook voor de gastcollege over kennis en kennisverweving van Peter Teune. Boeiend van de eerste tot de laatste minuut! Na het bespreken van de opdrachten voor de volgende keer stappen we tevreden in de trein terug naar Tilburg. Snel overstappen hier in een mooie nieuwe Sprinter. En ja hoor, laten we nu net iets te enthousiast in de verkeerde trein zijn ingestapt.... "Ik zei het je toch!", gniffelt Sebastiaan. Een inspirerende studiedag is bijna ten einde. Nog even terug naar Station Tilburg Universiteit om na een flinke wandeling naar het juiste spoor uiteindelijk wel in de goede trein te belanden! Een studiedag waar we inhoudelijk tevreden op kunnen terugkijken!